Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μήνυμα αγάπης και ενότητας της Εκκλησίας από το Άγιο Όρος

Στις 28 Μαΐου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους μοναχούς να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο και όσους δεν τηρούν τα εκκλησιαστικά πρότυπα να επιστρέψουν στους κόλπους της «φιλοστόργου μητρός Εκκλησίας».

Η έννοια του μοναχισμού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την έννοια και τον ρόλο του μοναχισμού, τονίζοντας ότι το μοναστικό κράτος λειτουργεί εδώ και χίλια χρόνια, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Εκκλησία, την ανανέωση των μοναχών του κόσμου και ταυτόχρονα ως τροχοπέδη του μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, του κινδύνου της εκκοσμίκευσης.

«Αγαπώμεν, το Άγιον Όρος, τιμώμεν τους ηγήτορας αυτού και αγωνιώμεν, οσάκις αναδύονται προβλήματα και διχοστασίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Θεωρούμε τον ιερόν τούτον τόπον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Μεγάλης Εκκλησίας, συμπάσχομεν οσάκις τα χρονίζοντα θέματα απαιτούν, εντόνως, λύσιν. Μακροθυμούμεν κι αναμένομεν εν υπομονή την επιστροφή των αποκλινόντων από τον κόλπο της φιλόστοργου μητρός. Ου φειδόμεθα κόπων, μόχθων και αντοχής, διά την επί των ορθών επανατοποθέτηση των εσφαλμένων. Ίσως, η μακροθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ή αδιαφορία. Όμως μια τοιαύτη θεώρηση θα ήτο απολύτως πεπλανημένη και άδικος, καθώς η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει επιδείξει και προφανώς αποδείξει ότι τυγχάνει Μήτηρ αληθής πάντων… Τα πάντα στέργει, τα πάντα υπομένει».

Τόνισε ότι ακόμη και οι επικριτές αναγνωρίζουν τις μακροχρόνιες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η Εκκλησία και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ετέρα οδός από την αγάπη και την, εν υπομονή, αναμονή».

Παρακολουθήστε το απόσπασμα με την υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου:

https://www.youtube.com/watch?v=cVHVo1tPRUs&t=2s

Πηγή: www.ot.gr