Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος στο Άγιον Όρος

Ανεπίσημο προσκύνημα στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανακομιδής λειψάνων του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, όπου εγκαταβιώνουν 30 περίπου μοναχοί Βουλγαρικής καταγωγής.

Τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας υποδέχτηκε στις Καρυές ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης μαζί με τον πολιτικό Διοικητή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και τους Καθηγουμένους και Αντιπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Το μήνυμα του προέδρου

Κατά την υποδοχή του, ο κ. Ράντεφ είπε ότι «για κάθε βουλγαρική καρδιά το Άγιον Όρος είναι ιερός και εμπνευσμένος χώρος» ενώ τόνισε πως oι δεσμοί ανάμεσα στο Περιβόλι της Παναγίας και τον βουλγαρικό λαό θα ενισχυθούν με επισκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες.

«Σε αυτή τη χερσόνησο, μικρή σαν ανθρώπινο χέρι, συνυπάρχουν με ειρήνη, αγάπη, αλληλοβοήθεια και αλληλοσεβασμό, ως μια οικογένεια, μοναχοί πολλών εθνικοτήτων», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μονή Ζωγράφου, όπου και διανυκτέρευσε.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, Άγιο Όρος
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, Άγιο Όρος

Κατά τη συνάντησή του με τον ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Ζωγράφου «συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και των αγνών διδασκαλιών της πίστης, στυλοβάτης και στήριγμα της αλήθειας».

Ενώπιον των μοναχών, υποσχέθηκε πως η βουλγαρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Μονή Ζωγράφου στις προσπάθειές της. 

Το απόγευμα του Σαββάτου φύτεψε ακακίες σε χώρο γύρω από το μοναστήρι που είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις και στη συνέχεια πέρασε αρκετές ώρες στη βιβλιοθήκη της Μονής. Εκεί ζήτησε να δει το αυθεντικό κείμενο της «Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας», ένα κείμενο του 18ου αιώνα, που έγραψε ο Παϊσιος ο Χιλανδαρινός, το 1762 στη Μονή Ζωγράφου και αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική μελέτη για τη Βουλγαρία.

Το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησε από το Άγιο Όρος και επέστρεψε στη Σόφια.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, Άγιο Όρος
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, φυτεύει ακακίες

Πηγή: vimaorthodoxias.gr