Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου (σέρβικα: Манастир Хиландар) είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται τέταρτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών. Είναι σέρβικο μοναστήρι και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους μέσα σε δασώδη κοιλάδα σε υψόμετρο 50μ. και σε απόσταση 45’ από την θάλασσα.

Ίδρυση

Ιδρυτής της Μονής ήταν ο ερημίτης Γρηγόριος Χελανδάρης ο οποίος γύρω στα 980 έκτισε μία μικρή εκκλησία και ένα σπίτι για τον εαυτό του και μερικούς μοναχούς, στο μέρος που είναι η Μονή σήμερα.

Μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ’ το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και το γιο του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί, λαμβάνοντας τα ονόματα Συμεών και Σάββας αντίστοιχα και οι οποίοι προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτηρίων, σε περιοχή που παραχωρήθηκε από τη Μονή Βατοπεδίου.

Ιστορία

Η Μονή ήκμασε κατά τον 13ο και 14ο αιώνα και κατά τα μέσα του 16 αιώνα άνθησε μία σχολή Σερβικής λογοτεχνίας η οποία όμως αργότερα άρχισε να παρακμάζει τον 17ο αιώνα. Το 1722 η Μονή καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρη από πυρκαγιά. Το 1676, όταν η αρχιεπισκοπή Ιπεκίου συγχωνεύτηκε στον Οικουμενικό θρόνο, έφυγαν οι Σέρβοι μοναχοί. Όμως επικράτησαν ξανά το 1896 μετά την επίσκεψη του βασιλιά της Σερβίας Αλέξανδρο Α’ όπου ανέλαβε την ανακαίνιση της Μονής και την εξόφληση των χρεών της.

Το μοναστικό συγκρότημα της Μονής έχει εξωτερικά εμφάνιση μεσαιωνικού κάστρου, καθώς είναι οχυρωμένη με τείχη που έχουν ύψος 30 μέτρων, μήκος 140 μέτρων και περιβάλλουν μια περιοχή πλάτους 75 μέτρων. Το μοναστήρι πήρε αυτή την μορφή, εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών κατά το παρελθόν.

Καθολικό Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Καθολικό Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Άξια Ενδιαφέροντος

Το Καθολικό της μονής Χιλανδαρίου κτίσθηκε γύρω στο 1293 από τον Στέφανο Ουρόσχ Μιλουτίν και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Αποτελεί ένα από τους κομψότερους ναούς του Αγίου Όρους. Από το αρχικό, διατηρείται το θαυμάσιο δάπεδο από λευκό μάρμαρο μ’ ένα μεγάλο σταυρό στη μέση, περιβαλλόμενο από ψηφιδωτές ταινίες διαφόρων πετρωμάτων.

Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το Καθολικό της μονής συνδέονται με τη Μακεδονική σχολή και είναι των ζωγράφων Ευτυχίου και Μιχαήλ. Η φιάλη στη μέση περίπου της αυλής κατασκευάστηκε το 1784 και τοιχογραφήθηκε το 1847 από τον Γαλατσάνο ζωγράφο Μακάριο.

Στη μονή Χιλανδαρίου βρίσκεται ο αρχικός τάφος του Αγίου Συμεών και πάνω από αυτόν βρίσκεται η επάργυρη σαρκοφάγος από το 1973. Μία μέρα από τον τάφο του Αγίου ξεφύτρωσε μία κληματαριά που καρποφορεί μέχρι σήμερα και λέγεται ότι θεραπεύει τις στείρες γυναίκες.

Η Μονή εκτός από τον ανεκτίμητο πλούτο σε μοναδικές τοιχογραφίες, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες σλαβικών και ελληνικών χειρογράφων.

Στο σκευοφυλάκιο της Μονής διασώζονται εξαιρετικά πολύτιμα κειμήλια. Μεταξύ αυτών διακρίνονται η παλαιά ξύλινη σαρκοφάγος του Αγίου Συμεών και το σάβανο του Χριστού και κομμάτια από το ακάνθινο στεφάνι.

Η κυριότερη εικόνα της Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου της Τριχερούσας. Διατηρούνται επίσης πλήθος ιερών εικόνων που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα έως σήμερα όπως η εικόνα της Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης.

Ο αρσανάς της Μονής βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τη μονή. Η Μοναστική της δύναμη, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 70 άτομα. Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου ανήκουν 26 κελιά με πιο γνωστά το κελί της Αγίας Τριάδος και το κελί της Μολυβοκκλησιάς.

Από το σύνολο των κελιών της Μονής τα 11 είναι κατοικήσιμα. Στις Καρυές, η μονή Χιλανδαρίου έχει το ιστορικότερο ίσως Ησυχαστήριο του Αγίου Όρους.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ

T: 2377023797

F: 2377023494

E: pilgrims@hilandar.org

Μνημόνευση ονομάτων απο τους ιερείς του Αγίου Όρους

Περισσότερα