Posted on Leave a comment

Αγιορείτικα Γεμιστά: Συνταγή από τον Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους Μοναχό Επιφάνιο

Μυρωδάτα γεμιστά, χωρίς κιμά, εύκολα και απλά όπως τα φτιάχνουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Ένα άκρος καλοκαιρινό και αγαπημένο λαδερό φαγητό, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο.

Υλικά (για 10 – 12 μερίδες):

  • 1 κιλό ρύζι γλασέ
  • 12 ώριμες ντομάτες
  • 12 μεγάλες πιπεριές
  • 5 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 10 έως 12 φύλλα δυόσμου
  • 350 με 400 γραμμάρια λάδι
  • πιπέρι τριμμένο
  • κύμινο τριμμένο
  • μπαχάρι τριμμένο

Αγιορείτικα Γεμιστά

Εκτέλεση

Κατ’ αρχάς πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις ντομάτες από την πλευρά που είναι τα κοτσάνια τους, δημιουργώντας ένα καπάκι. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όλο το εσωτερικό τους μέρος προσεκτικά, ώστε να μη σκίσουμε την εξωτερική επιφάνεια, και τοιουτοτρόπως θα έχουμε 12 όμορφες φωλίτσες με τα καπάκια τους. Το εσωτερικό μέρος της ντομάτας το φυλάμε σε μία μικρή λεκάνη. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις τοποθετούμε όρθιες μέσα σε ένα ταψί στη σειρά μαζί με τις ντομάτες. Έτσι θα ξέρουμε νωρίτερα, κατά πόσον το ταψί μας χωράει όλες τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Αγιορείτικα Γεμιστά

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα σοτάρουμε, βάζοντας μόνο 200 γραμμάρια λάδι στον ταβά, καθώς και τους σπόρους από τις πιπεριές και τα εσωτερικά τους, που ήδη τα έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Επίσης, από τον τρίφτη περνάμε και τη μελιτζάνα και τα σκόρδα και τέλος τα σοτάρουμε όλα μαζί κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριές, σπόρια και μελιτζάνα.

Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, στην οποία σοτάραμε τα υπόλοιπα υλικά. Αμέσως ύστερα ρίχνουμε και τα εσωτερικά από τις ντομάτες, τα οποία επίσης έχουμε περάσει από τον τρίφτη, και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Ρίχνουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά μαζί με το μαϊντανό και το δυόσμο, ψιλοκομμένους, και ανακατεύουμε ξανά.

Τώρα η γέμισή μας είναι έτοιμη. Αρχίζουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ένα κουτάλι. Προσέχουμε όμως τρία πράγματα: 1) Δε γεμίζουμε ως πάνω πιπεριές και ντομάτες, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σκάσουν. 2) Βάζουμε κάθε καπάκι εκεί που αντιστοιχεί, και 3) μόλις γεμίζουμε την κάθε ντομάτα ή πιπεριά την τοποθετούμε στο ταψί ανάποδα, με το καπάκι από κάτω. Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους, αφ’ ενός θα πάρει στο ψήσιμο όσο ζουμί χρειάζεται το ρύζι και αφ’ ετέρου θα έχουμε καλύτερη εμφάνιση, ενώ και τα γεμιστά μας στέκονται καλύτερα και πιο σταθερά.

Αφού, λοιπόν, γεμίσαμε όλες τις ντομάτες και όλες τις πιπεριές, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, ούτως ώστε να πασαλειφθούν όλα τα γεμιστά μας. Κατόπιν αλατίζουμε λίγο από πάνω και συμπληρώνουμε ένα και τέταρτο με ενάμιση λίτρο νερό και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει ήδη στους 250° βαθμούς, για μία ώρα περίπου.

Καλό είναι να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί με το νερό, στην αρχή, και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού